Napomena
 • Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama

  Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Klikom na gumb 'Slažem se' pristajete na korištenje kolačića.

Suradnja

 

Zagreb, 4. ožujka 2022.

 

Na pažnju ovlaštenih revizora objavljuje se dopis Ministarstva financija, Financijskog inspektorata, od 4. ožujka 2022., s obavijestima o novim međunarodnim mjerama ograničavanja u svezi aktualnih djelovanja Ruske Federacije kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, s poveznicama na nove međunarodne mjere ograničavanja.

Obavijesti o novim međunarodnim mjerama u svezi djelovanja Ruske Federacije

Smjernica za primjenu mjera ograničavanja raspolaganja imovinom temeljem ZMMO (ožujak, 2022.)

 

Zagreb, 16. travnja 2021.

Na pažnju članova Hrvatske revizorske komore objavljuju se aktualne informacije Financijskog inspektorata vezano za sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma za sektore računovođa, revizora i poreznih savjetnika.

Aktualne teme iz područja sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma za računovođe, revizore i porezne savjetnike, Zagreb 2021.


 

Zagreb, 23. ožujka 2020.

Poštovane članice i članovi Hrvatske revizorske komore,

vezano za aktualnost epidemije/pandemije izazvane virusom COVID19, upućujemo sve zainteresirane, članove i drugu stručnu javnost, na objave Accountancy Europe, kao jedan od mogućih izvora informacija o utjecaju COVID19 na financijsko izvještavanje i reviziju. Predmetni sadržaji (na engleskom jeziku) dostupni su na poveznici:

https://www.accountancyeurope.eu/professional-matters/covid-19-resources-for-european-accountants/.

Iz objava u vezi financijskog izvještavanja razvidna je preporuka da se, za financijske izvještaje subjekata čije je poslovanje izloženo COVID19 za razdoblje koje je završilo 31. prosinca 2019., razmotre učinci COVID19 na poslovanje (npr. djelatnost turizam, transporti, uslužne djelatnosti, i sl.) te da se isti na primjeren način uključe u financijske izvještaje kroz prezentaciju i objave (npr. događaji nakon izvještajnog razdoblja, neograničenost poslovanja, mjerenje fer vrijednosti, procjena očekivanog kreditnog gubitka, umanjenje vrijednosti imovine te ostali zahtjevi objavljivanja i računovodstvenih procjena). Nadalje, za financijske izvještaje subjekata čije poslovanje je izloženo COVID19 za razdoblja koja završavaju nakon 31. prosinca 2019., u kontekstu primjene računovodstvenih standarda financijskog izvještavanja nameće se obveznim razmatranja u vezi nefinancijske imovine, financijskih instrumenata, najmova, priznavanja prihoda, nefinancijskih obveza, neograničenosti poslovanja, objavljivanja, privremenih financijskih izvještaja i druga pitanja.

Implikacije na financijsko izvještavanje subjekata čije je poslovanje izloženo COVID19, posljedično upućuju revizore na poduzimanje primjerenih reakcija radi osiguravanja kontinuiteta u obavljanju revizije financijskih izvještaja sukladno Međunarodnim revizijskim standardima, čak i pod pritiskom promjene vremenskih rokova. Zbog navedenog zahtjeva, revizori bi trebali (za)stati s daljnjim tijekom revizije kako bi razmotrili uvjete za nastavak i pripremili revizijske postupke kao prikladni odgovor na okolnosti da epidemija COVID19 ima utjecaj ili će utjecati na poslovanje i financijsko izvještavanje revidiranog subjekta.

Komora je u komunikaciji s Ministarstvom financija u vezi utjecaja epidemije virusa COVID19 na financijsko izvještavanje i reviziju financijskih izvještaja u Republici Hrvatskoj te očekuje skoru objavu pripadne odluke Ministarstva financija. Vaša pitanja i prijedloge u vezi ovih aktualnosti uputite elektroničkom poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

Zagreb, 13. lipnja 2019.

U svrhu informiranja ovlaštenih revizora i revizorskih društava o najvažnijim novostima vezano uz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (Narodne novine, br.39/19) i Pravilnik o registru stvarnih vlasnika (Narodne novine, br.53/19), Komora objavljuje letak Financijskog inspektorata za sektor računovođa, revizora i poreznih savjetnika.

Letak Financijskog inspektorata

 

 

Zagreb, 31. svibnja 2019.

Na pažnju revizorskih društava daje se dopis Ureda za sprječavanje pranja novca o uspostavi Registra stvarnih vlasnika i obvezi revizorskih društava da, kao trgovačka društva, upišu u isti Registar podatke o stvarnom vlasniku.

Obveza upisa podataka u Registar stvarnih vlasnika traje od 3. lipnja 2019. do 31. prosinca 2019.

Dopis UZSPN, od 28.5.2019.

 

Zagreb, 14. svibnja 2019.

Poštovani članovi Hrvatske revizorske komore,

Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika u suradnji s Hrvatskom revizorskom komorom organizira 54. simpozij HZRIF radnog naslova: "Računovodstvo, revizija i porezi ususret digitalizacji i eurozoni".

Simpozij se održava u Malom Lošinju, od 6. do 8. lipnja 2019. godine.

Program 54. simpozija i detaljne informacije o uvjetima sudjelovanja dostupni su ovdje.

Prema prethodnoj suglasnosti Ministarstva financija koju je organizator dobio, ovlaštenim revizorima se za sudjelovanje ovom simpoziju priznavanje 15 bodova stalnog stručnog usavršavanja, od čega 5 bodova iz područja revizije, 5 bodova iz područja računovodstva i 5 bodova iz ostalih područja.

 

Zagreb, 6. prosinca 2017.

Accountancy Europe je objavio publikaciju s rezultatima ankete o tome kako su, u kontekstu računovodstvenih i revizijskih reformskih promjena iz 2014. godine, u Europi definirani subjekti od javnog interesa.

Definition of Public Interest Entities in Europe

 

Zagreb, 1.  rujna 2017.

Posljedično brojim reakcijama pripadnika računovodstvene profesije u svezi licenciranja računovodstvenih servisa i uređenja računovodstvene profesije, a što proizlazi iz odredbi Zakona o računovodstvu, oglasilo se i Ministarstvo financija s priopćenjem koje je dostupno ovdje.

 

Zagreb, 11. kolovoza 2017.

S obzirom na reakcije zainiteresiranih pojedinaca iz računovodstvene profesije na aktivnosti Hrvatske revizorske komore u svezi izrade polaznih teza o reguliranju računovodstvene profesije u kontekstu članka 7. stavak 4. Zakona o računovodstvu, Hrvatska revizorska komora u cilju transparentnosti rada i otklanjanja svake daljnje nejasnoće daje informaciju o svojim aktivnostima na tom području.

Ujedno, Komora poziva sve zainteresirane na suradnju i dijalog o pitanju reguliranja računovodstvene profesije u Republici Hrvatskoj.

 

Zagreb, 2. ožujka 2017.

Nastavno brojnim upitima i interesu ovlaštenih revizora, članova Hrvatske revizorske komore, o statusu implementacije Direktive 2014/56/EU u novi Zakon o revizji i izravnoj primjeni odredbi Uredbe EU 537/14, na pažnju dajemo podatke o statusu istog procesa u Europskoj uniji (stanje na datum 23.1.2017.).

Audit policy implementation, update on January 23, 2017

 

Zagreb, 2. ožujka 2017.

Slijedom obveze izravne primjene Uredbe EU 537/2014 i činjenice da će počevši s 2017. godinom nastupiti značajne promjene za revizorska društva koja obavljaju zakonske revizije subjekata od javnog interesa, na pažnju dajemo AE publikacije, u izvorniku na engleskom jeziku, s temama o primjeni određenih odredbi Uredbe EU 537/2014:

1. Briefing Paper: Provision of Non-Audit-Services to Public Interest Entity statutory audit clients: A Need for Clarification and Consistency, 2014

2. Briefing Paper: The Appointment of the Auditor and the Duration of the Audit Engagement: Striving for a Workable Single Market in the EU, 2014

3. Auditor selection: Towards best practices, 2013

4. Auditor selection: 4 steps to a more effective process, 2016

5. Briefing Paper: Public Oversight of the Audit Profession: Enhancing Credibility and Supporting Cooperation

 

Zagreb, 27. svibnja 2014.

Direktiva o izmjenama i dopunama direktive o zakonskim revizijama godišnjih i konsolidiranih financijskih izvještaja te posebna regulacija o zakonskim revizijama subjekata od javnog interesa, ključni su dokumetni koji reguliraju revizorsku djelatnost na razini Europske unije. Slijedom činjenice da je obvezujući za svaku zemlju članicu, slijede i izmjene zakonodavnog okvira u Republici Hrvatskoj.

Trenutno, oba dokumenta su dostupna na engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupni i na hrvatskom jeziku.

European Directive on statutory audits of annual and consolidated accounts
European Regulation on statutory audit of public-interest entities

 

Zagreb, 19. ožujka 2014.

IFAC je od 03. ožujka 2014. pokrenuo platformu pod nazivom Global Knowledge Gateway koja je dizajnirana tako da obuhvaća vijesti, preglede, resurse i mišljenja stručnjaka računovodstvene profesije. Gateway pruža ključne računovodstvene materijale i služi kao forum za istraživanje o  stručnim pitanjima, daje mogućnost sudjelovanja u raspravama u okviru svjetske zajednice računovođa koju IFAC predstavlja.

 

Zagreb, 9. siječnja 2014.

Poštovani članovi Komore,

sukladno potpisanom Sporazumu o suradnji sa Zagrebačkom burzom d.d., Komora na svojim internetskim stranicama objavljuje informacije o tečajevima u organizaciji Akademije ZSE i obavijesti o radionicama iz područja tržišta kapitala i financijske industrije, koje će Komora uvažavajući interes svojih članova, inicirati i suorganizirati s Akademijom ZSE.

Temeljem uspostavljenih odnosa suradnje, članovi Komore mogu ostvariti popust na cijenu tečajeva Akadenije ZSE, prema veličini grupe prijavljenih ovlaštenih revizora (ne nužno iz istog revizorskog društva) - grupa od 3 do 5 (-10%), 6 do 10 (-15%) i više od 10 ovlaštenih revizora (-20%).

Svoj interes za sudjelovanje određenom tečaju možete iskazati izravno Akademiji ZSE putem www.zse.hr uz naznaku zanimanja - ovlašteni revizor ili predajom prijave Komori na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (najkasnije 4 dana prije početka izabranog tečaja).

Detalje o temama i rasporedu tečajeva možete naći ovdje.

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 2