Napomena
 • Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama

  Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Klikom na gumb 'Slažem se' pristajete na korištenje kolačića.

Kodeks profesionalne etike

Zagreb, 2. ožujka 2021.

U Narodnim novinama br. 19/21 objavljena je Izmjena i dopuna dijela 4B. Kodeksa etike za profesionalne računovođe za potrebe usklađivanja s pojmovima i konceptima iz Međunarodnog standarda za angažmane s izražavanjem uvjerenja 3000 (izmijenjen), izdanje 2020.

Izmjene i dopune dijela 4B. Kodeksa etike odnose se na neovisnost kod angažmana s izražavanjem uvjerenja, a primjenjuju se na razdoblja koja počinju 15. lipnja 2021. ili kasnije, dok za sve ostalo stupa na snagu 15. lipnja 2021. godine.

Na temelju odluke Upravnog vijeća Komore od 19. veljače 2021. isti dokument objavljuje se i u formi IFAC publikacije:

Izmjena i dopuna dijela 4B. Kodeksa etike za profesionalne računovođe za potrebe usklađivanja s pojmovima i konceptima iz Međunarodnog standarda za angažmane s izražavanjem uvjerenja 3000 (izmijenjen), izdanje 2020.

__________________________________________________________________

Zagreb, 4. lipnja 2020.

U Narodnim novinama br. 65/20 objavljen je Međunarodni kodeks etike za profesionalne računovođe (s Međunarodnim standardima neovisnosti), izdanje 2018.

____________________________________________________________________

Zagreb, 22. svibnja 2020.

Na temelju odluke Upravnog vijeća Komore od 21. svibnja 2020. objavljuje se prijevod na hrvatski jezik Kodeksa etike za profesionalne računovođe, IFAC izdanje 2018.:

Priručnik s Međunarodnim kodeksom etike za profesionalne računovođe (s Međunarodnim standardima neovisnosti)

Ovaj Priručnik zamjenjuje izdanje Priručnika s kodeksom etike za profesionalne računovođe, izdanje 2016. i prateće izmjene i dopune iz 2017. godine. Priručnik iz 2018. godine obilježava potpuno nova struktura koja omogućava lakše snalaženje, uporabu i primjenu Kodeksa. Preimenovan u Međunarodni kodeks etike za profesionalne računovođe (s Međunarodnim standardima neovisnosti), Kodeks sadrži nekoliko značajnih dopuna i izmjena, uključujući:

 • poboljšani i istaknutiji konceptualni okvir;
 • jasnije i opsežnije odredbe o mjerama zaštite koje bolje odgovaraju na prijetnje pridržavanju temeljnih načela i prijetnje neovisnosti;
 • pojačane odredbe o neovisnosti koje su vezane uz dugu povezanost osoblja s klijentom usluga revizije ili izražavanja uvjerenja;
 • nove i izmijenjene odjeljke posvećene profesionalnim računovođama u gospodarstvu (engl. skr. PAIB) a koje se odnose na: pripremanje i prikazivanje informacija pritisak radi povrede temeljnih načela;
 • jasnu smjernicu za profesionalne računovođe u javnoj praksi (engl. skr. PAPP) o tome da se i na njih primjenjuju relevantne odredbe o PAIB-ima iz dijela 2.;
 • pojačane odredbe za PAIB-e i PAPP-ove u vezi s nuđenjem i primanjem poticaja, uključujući darove i ugošćivanja;
 • nove materijale za primjenu koji naglašavaju značaj razumijevanja činjenica i okolnosti kod profesionalne prosudbe;
 • nove materijale za primjenu koji objašnjavaju kako pridržavanje temeljnih načela podupire profesionalni skepticizam kod angažmana revizije ili angažmana s izražavanjem uvjerenja.

______________________________________________________________________

Zagreb, 10. siječnja 2019.

U Narodnim novinama, br. 3/19 objavljeni su prijevodi:

Priručnik s Kodeksom etike za profesionalne računovođe, IFAC izdanje 2016.

Konačni dokument - Izmjene Kodeksa vezano za dugu povezanost osoblja s klijentom revizije ili s klijentom za kojeg se izražava uvjerenje, IFAC izdanje 2017.

________________________________________________________________________

Zagreb, 31. prosinca 2018.

Na temelju Odluke Upravnog vijeća Komore od 20. prosinca 2018., objavljuju se usvojeni  prijevodi:

Priručnik s Kodeksom etike za profesionalne računovođe, IFAC izdanje 2016.

Konačni dokument - Izmjene Kodeksa vezano za dugu povezanost osoblja s klijentom revizije ili s klijentom za kojeg se izražava uvjerenje, IFAC izdanje 2017.

Objavljeni etički zahtjevi primjenjuju se na revizije financijskih izvještaja za razdoblja započeta 15. srpnja 2017. i nakon tog datuma, dok se zahtjevi duge povezanosti primjenjuju na revizije financijskih izvještaja za razdoblja započeta 15. prosinca 2018. ili nakon tog datuma.

_______________________________________________________________________

Zagreb, 23. siječnja 2017.

Sukladno suglasnosti IFAC-a objavljuje se Kodeks etike za profesionalne računovođe, IFAC izdanje 2015., u formi priručnika.

________________________________________________________________________

Zagreb, 25. studenoga 2016.

Kodeks etike za profesionalne računovođe, IFAC izdanje 2015., objavljen je u Narodnim novinama, broj 106/16. Izmjene u Odjeljcima 290. i 291. objavljenog Kodeksa, na snazi su za revizije financijskih izvještaja za razdoblja započeta 15. travnja 2016. ili nakon tog datuma.

________________________________________________________________________

Zagreb, 28. listopada 2010.

Sukladno odredbama članka 5. i članka 36. stavka 2. Zakona o reviziji (Narodne novine broj 146/05 i 139/08) i članka 4. točke 7. Statuta Hrvatske revizorske Komore (Narodne novine broj 43/2010), objavljuje se Kodeks etike za profesionalne računovođe, koji je ažuriran u ediciji Komore na temelju IFAC–ove publikacije i izmjena nastalih do mjeseca srpnja 2010. godine, a primjenjuje se od 1. siječnja 2011.

Kodeks etike za profesionalne računovođe

Korice