Napomena
  • Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama

    Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Klikom na gumb 'Slažem se' pristajete na korištenje kolačića.

Stalno stručno usavršavanje ovlaštenih revizora

Zagreb, 13. prosinca 2021.

Ministarstvo financija izdalo je prethodnu suglasnost na Godišnji plan i program aktivnosti stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora u organizaciji Hrvatske revizorske komore za 2022. godinu, s toga se objavljuje:

1. Godišnji plan i program aktivnosti stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora u organizaciji Hrvatske revizorske komore za 2022. godinu

2. Prethodna suglasnost Ministarstva financija

3. Kalendar održavanja seminarskih tema u 2022. godini

________________________________________________

Zagreb, 20. listopada 2021.

Prezentacije za teme iz programa Stručnog savjetovanja ovlaštenih revizora, održanog 14. i 15.10.2021.:

Broj teme

Naziv teme

Predavač

1

Izvještavanje o održivosti - regulatorni okvir u Europskoj Uniji i Republici Hrvatskoj

Slaven Kartelo, ovlašteni revizor, PricewaterhouseCoopers d.o.o.

2

Računovodstvene metode za obračun poslovnih spajanja pod zajedničkom kontrolom prema IAASB prijedlogu

prof.dr.sc. Hrvoje Perčević, Ekonomski fakultet Zagreb

3

MRevS 540 (izmijenjen) – praktična primjena

Ivana Krajinović, ovlašteni revizor, Ernst@Young d.o.o.

4

Zahtjevi posebnih zakona prema revizorima (npr. Zakon o trgovačkim društvima, Zakon o vodnim uslugama, Zakon o turističkim zajednicama i razvoju hrvatskog turizma, Zakon o autorskim pravima i srodnim pravima)

Andrea Omašić, ovlašteni revizor, UHY HB Ekonom d.o.o.

5

Problematika odgođenih poreza – računovodstveni i revizijski aspekt

Kristina Dimitrov, ovlašteni revizor, PricewaterhouseCoopers d.o.o.

6

Prepoznavanje i procjena rizika značajnog pogrešnog prikazivanja uslijed okolnosti izazvanih pandemijom COVID19

Daniel Šulentić, ovlašteni revizor, Deloitte d.o.o.

7

Računovodstveni i revizijski aspekt financijskog izvještavanja u XBRL formatu

Željko Faber, ovlašteni revizor, Interaudit d.o.o.

8

Prijedlog novog standarda izvještavanja o aktivnostima koje se obavljaju po reguliranim cijenama

Ana Marija Cvilinder, ovlašteni revizor, PricewaterhouseCoopers d.o.o.

9

MSPU 4400 (izmijenjen) – praktična primjena

Ivana Turjak Čebohin, ovlašteni revizor, Deloitte d.o.o.

10

Obveza prijavljivanja prekograničnih aranžmana

mr.sc. Marijana Vuraić Kudeljan, Ministarstvo financija Porezna uprava

11

Problematika smanjenja porezne osnovice i premještanja dobiti (BEPS) - inicijativa OECD

doc.dr.sc. Ivan Čevizović, ovlašteni porezni savjetnik

_________________________________________________

Zagreb, 27. rujna 2021. - VAŽNO!

Poštovani članovi,

obavještavamo Vas da se, zbog pogoršane situacije vezano uz COVID-19 pandemiju, današnjom odlukom Upravnog vijeća otkazuje održavanje ovogodišnjeg Stručnog savjetovanja ovlaštenih revizora u Vodicama, odnosno otkazuje se izvedba uživo.

Ovisno o potvrdi interesa i prijavi sudjelovanja, program Stručnog savjetovanja ovlaštenih revizora 2021. održati će se predviđenih datuma ali u on-line formi (internetski prijenos u realnom vremenu).

Ukoliko ste već prijavili svoje sudjelovanje na Stručnom savjetovanju u Vodicama, molimo Vas da potvrdite sudjelovanje u slučaju održavanja on-line.

Rok za potvrdu ranije prijavljenog sudjelovanja i nove prijave on-line sudjelovanja Stručnom savjetovanju ovlaštenih revizora 2021. je 2. listopada 2021. godine.

Daljnje informacije vezano za organizaciju i izvedbu Stručnog savjetovanja ovlaštenih revizora  2021., molimo pratite na web i Linkedin stranci Hrvatske revizorske komore.

___________________________________________

Zagreb, 17. rujna 2021.

Poštovani članovi,

željeli bismo Vas podsjetiti da 14. i 15. listopada 2021. godine Hrvatska revizorska komora održava tradicionalno Stručno savjetovanje ovlaštenih revizora pa Vas ovim putem pozivamo da se prijavite za sudjelovanje.

Nakon prošlogodišnje pauze, u 2021. godini Stručno savjetovanje ovlaštenih revizora će se održati u Vodicama u Hotelu Olympia.

S obzirom na mnogobrojne izazove rada i djelovanja, revizora i revizorske struke u cjelini, u ovim vremenima pandemije i potrebe za kontinuiranom prilagodbom i uvođenjem promjena kako bismo uspješno rješavali izazove koji su pred nama, želja nam je organizirati savjetovanje na kojem ćemo imati priliku ne samo dobiti informacije vezano uz nadolazeće aktualnosti u struci i stručno se usavršavati, kako bismo bili u prilici djelovati proaktivno, već i priliku za „networking“ s ciljem razmjene iskustava i stjecanja šireg uvida u izazove i prilike koje su pred nama, u ovim neizvjesnim vremenima.

S tim ciljem, prvog dana savjetovanja 14. listopada, po završetku predavanja, planiramo kratak zajednički izlet nakon kojeg slijedi svečana večera, sve u organizaciji Komore.

Pozivamo Vas da svoje prijave za sudjelovanje na Stručnom savjetovanju ovlaštenih revizora pošaljete najkasnije do 25. rujna 2021. putem slijedeće poveznice:

http://www.revizorska-komora.hr/index.php/dogaanja/event/588-struno-savjetovanje-ovlatenih-revizora-2021.html

U svrhu zaštite zdravlja svih sudionika i odgovornog druženja, svi sudionici će biti obvezni priložiti COVID putovnice ili negativni PCR test (ne stariji od 72 sata) ili negativan antigenski test na SARS-CoV (ne stariji od 48 sati).

Cijena smještaja u hotelu Olympia****  (noćenje s doručkom) za period od 13.10./14.10. 2021. do 14.10/15.10. 2021. iznosi:

480,00 kuna (dvokrevetna soba/single use)

300,00 kuna po osobi (dvokrevetna soba).

Detaljnije informacije vezano uz rezervacije hotela i epidemiološke mjere možete naći na:

http://www.revizorska-komora.hr/index.php/edukacija-ispiti-savjetovanje/savjetovanja-i-konferencije-hrk.html

______________________________________________

Zagreb, 7. rujna 2021.

Članovi Komore koji su se prethodno prijavili za sudjelovanje Stručnom savjetovanju ovlaštenih revizora, u Vodicama, smještaj u hotelu Olympia mogu rezervirati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili putem web linka: https://olympiavodice.hr/hr/prijava-za-kongres.

Cijena smještaja u hotelu Olympia****  (noćenje s doručkom) za period od 13.10./14.10. 2021. do 14.10/15.10. 2021. iznosi:

480,00 kuna (dvokrevetna soba/single use)

300,00 kuna po osobi (dvokrevetna soba).

Nadalje, sukladno važećoj Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, svi sudionici skupa moraju imati EU DIGITALNU COVID potvrdu, odnosno moraju ispunjavati jedan od sljedećih uvjeta:

- da su prije više od 14 dana primili drugu dozu cjepiva protiv COVID-19, a u slučaju da su se cijepili s cjepivom koje se prima u jednoj dozi, da je od cijepljenja prošlo više od 14 dana;

- da su preboljeli bolesti COVID-19, a da od preboljenja nije prošlo više od 180 dana;

- da su se unatrag 72 sata testirali PCR testom te da je nalaz testiranja negativan;

- da su unutar 48 sati testirani s brzim antigenskim testom na SARS-CoV2 te da je nalaz negativan.

Komora kao organizator ovog skupa primijeniti će sve nužne mjere radi zaštite zdravlja svojih članova.

__________________________________________________

Zagreb, 3. rujna 2021.

Komora je dobila prethodnu suglasnost Ministarstva financija na Program Stručnog savjetovanja ovlaštenih revizora u organizaciji Hrvatske revizorske komore za 2021., čime su se ispunili uvjeti za organizaciju i izvedbu ove aktivnosti.

Na organizaciju ovog događaja i sudjelovanje na predavanjima, primjenjuju se aktualne epidemiološke mjere Stožera Civilne zaštite.

Uvažavajući kretanje epidemiološke situacije i epidemiološke mjere koje će se primjenjivati u razdoblju kad su predviđeni datumi Stručnog savjetovanja, Komora kao organizator, zadržava pravo izmjene programa, datuma i oblika održavanja.

_________________________________________________

Zagreb, 27. srpnja 2021.

Na sjednici Upravnog vijeća od 16. srpnja 2021., usvojen je Program Stručnog savjetovanja ovlaštenih revizora u 2021. i upućen Ministarstvu financija na izdavanje prethodne suglasnosti.

Programom ovogodišnjeg Stručnog savjetovanja predviđene su aktualne teme, s ukupno 7 bodova stalnog stručnog usavršavanja. Stručno savjetovanje planira se održati 14. i 15. listopada 2021., u Vodicama, hotel Olympia. S obzirom na okolnosti COVID19 pandemije, Komora kao organizator prati epidemiološku situaciju te će, u slučaju potrebe, pravodobno i primjereno reagirati.

__________________________________________________

Zagreb, 15. srpnja 2021.

Preglednosti radi daje se ažurirani raspored seminarskih tema iz Godišnjeg programa 2021. za razdoblje rujan-studeni 2021.

___________________________________________________

Zagreb, 15. veljače 2021.

Odukom Upravnog vijeća od 5. veljače 2021., usvojene su izmjene i dopune Godišnjeg plana i programa stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora za 2021. godinu sukladno izmjenama Pravilnika o stalnom stručnom usavršavanju ovlaštenih revizora. Navedene promjene odnose se na:

  • dopune cilja i sadržaja određenih seminarskih tema zbog zahtjeva za uključivanje praktičnih primjera i iskustava u obradi seminarske teme
  • uvođenje većeg broja izvedbenih jedinica (max 2) za određene seminarske teme čiji prvobitno definirani sadržaj metodički dozvoljava dijeljenje i izvedbu u više od jedne izvedbene jedinice
  • izmjene trajanja određenih seminarskih tema primjereno složenosti sadržaja istih seminarskih tema
  • izmjene datuma izvođenja određenih seminarskih tema uslijed odgode početka realizacije Godišnjeg programa 2021.

Zbog prerasporeda odgođenih seminarskih tema iz siječnja i veljače 2021., te uključivanja dodatnih izvedbenih jedinica za određene seminarske teme, izmijenjen je Kalendar održavanja seminarskih tema u 2021. godini.

Kalendar održavanja seminarskih tema u 2021. - ažurirano

Komora je o svim navedenim promjenama obavijestila Ministarstvo financija.

Nadalje, vodeći računa o zadovoljstvu sudionika i kvaliteti izvedbe seminarskih tema, Komora će, u svim slučajevima većeg interesa za određenu seminarsku temu ponuditi dodatne termine izvedbe i formirati više grupa sudionika (kriterij - vremenski redoslijed prijava).

___________________________________________________

Zagreb, 26. siječnja 2021.

Izvedba seminara prema Godišnjem programu stalnog stručnog usavršavanja za 2021., započinje prema objavljenom rasporedu počevši od ožujka 2021. Odgođene seminarske teme iz siječnja i veljače 2021. biti će preraspoređene, a novi datumi biti će uskoro objavljeni.

____________________________________________________

Zagreb, 8. siječnja 2021.

Odlukom Upravnog vijeća od 5. siječnja 2021., zbog osiguravanja uvjeta za adekvatnu primjenu izmijenjenih odredbi Pravilnika o stalnom stručnom usavršavanju ovlaštenih revizora (NN, br. 144/20) i Odluke o cijenama usluga koje obavlja Komora (NN, br. 147/20), odgađa se početak izvedbe seminarskih tema koje su predviđene Godišnjim planom i programom stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora za 2021. godinu. Obavijest o početku realizacije biti će pravodobno objavljena.

_____________________________________________________

Zagreb, 31. prosinca 2020.

Ministarstvo financija izdalo je prethodnu suglasnost na Godišnji plan i program aktivnosti stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora u organizaciji Hrvatske revizorske komore za 2021. godinu, s toga se objavljuje:

1. Godišnji plan i program aktivnosti stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora u organizaciji Hrvatske revizorske komore za 2021. godinu

2. Prethodna suglasnost Ministarstva financija

3. Kalendar održavanja seminarskih tema u 2021. godini

____________________________________________________

Zagreb, 28. rujna 2020.

OBAVIJEST O STRUČNOM SAVJETOVANJU OVLAŠTENIH REVIZORA 2020.

Polazeći od interesa i upita članova Komore o održavanju stručnog savjetovanja ovlaštenih revizora u 2020., Upravno vijeće Komore je na sjednici održanoj 18. rujna 2020. detaljno razmatralo pitanje organizacije i održavanja istoga u uvjetima pandemije COVID19.

Prije svega, Upravno vijeće je uvažilo činjenicu da je Godišnjim planom i programom aktivnosti stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora u 2020. godini (dalje: Godišnji program 2020.), Komora ponudila ovlaštenim revizorima 27 seminarskih tema s ukupno 130 bodova. U razdoblju siječanj – srpanj 2020. ostvaren je sadržaj od 12 seminarskih tema s ukupno 55 bodova, a u razdoblju rujan – prosinac 2020. ovlaštenim revizorima je na raspolaganju preostalih 15 seminarskih tema s ukupno 75 bodova. Prema navedenom, sadržaj Godišnjeg programa 2020. je dostatan za ispunjenje godišnje obveze stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora odnosno nema upozoravajući razloga za organizaciju stručnog savjetovanja kao dodatne aktivnosti stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora u 2020. godini.

Dodatno, sagledana je okolnost pandemije COVID19, gdje održavanje stručnog savjetovanja ovlaštenih revizora na uobičajeni način, u hotelskom okruženju s tradicionalno velikim brojem sudionika i intenzivnim socijalnim kontaktima, potencijalno nosi visoki rizik po zdravlje ovlaštenih revizora, što Upravno vijeće odnosno Komora kao organizator ni u kojem slučaju ne žele dovoditi u pitanje. Slijedom navedenog, Upravno vijeće je donijelo odluku da se Stručno savjetovanje ovlaštenih revizora 2020. neće organizirati, u nadi da će se u skorom vremenu i u normalnim epidemiološkim uvjetima moći ostvariti susret ovlaštenih revizora.

Vezano za ovu odluku, pozivaju se ovlašteni revizori koji su dio bodova iz godišnje obvezne kvote stalnog stručnog usavršavanja (35 bodova) planirali ostvariti kroz pohađanje stručnog savjetovanja ovlaštenih revizora (10 bodova), da u tu svrhu izaberu neki od sadržaja iz Godišnjeg programa 2020. koji su raspoloživi u razdoblju rujan – prosinac 2020. Svi detalji dostupni su na internetskoj stanici Komore pod Događanja/Savjetovanja i edukacije ili kroz KALENDAR DOGAĐAJA.

____________________________________________________

Zagreb, 24. kolovoza 2020.

Objavljeni su novi datumi izvedbi seminarskih tema iz Godišnjeg programa 2020. u razdoblju rujan - studeni 2020., a datumi za prosinac 2020. biti će naknadno objavljeni.

Zbog neizvjesnog tijeka i trajanja COVID19 pandemije, Komora nastavlja s organizacijom webinara, odnosno predavanja predviđenih seminarskih tema putem internetske platforme MS Teams u realnom vremenu.

Raspored webinara dostupan je pod Događanja, odnosno na Početnoj stranici pod Kalendar događanja.

_____________________________________________________

Zagreb, 27. svibnja 2020.

Objavljeni su novi datumi održavanja seminarskih tema u razdoblju lipanj - srpanj 2020., a koje su zbog COVID19 okolnosti bile odgođene.

Zbog spomenutih epidemioloških okolnosti, Komora predviđene seminarske teme organizira i izvodi korištenjem internetske platforme MS Teams, u realnom vremenu.

Raspored održavanja webinara vidljiv je pod Događanja, odnosno na Početnoj stranici pod Kalendar događanja.

Datum održavanja seminara na temu Primjena IT u otkrivanju računovodstvenih i poslovnih prijevara (u srpnju 2020.), biti će uskoro objavljen.

Napominjemo, sve ranije zaprimljene prijave za odgođene seminarske teme (prema planiranim datumima izvedbe po gradovima) evidentirane sve su kao prijave za najavljene webinare.

Ostale odgođene seminarske teme (npr. revizija i uvid GFI neprofitnih organizacija; primjena Zakona o sprječavanju pranja novca; vrednovanje udjela trgovačkih društava), planiraju se izvesti tijekom rujna/listopada 2020., o čemu će se dati pravodobna obavijest.

____________________________________________________

Zagreb, 7. svibnja 2020.

Komora u suradnji s predavačima radi na usuglašavanju novih datuma izvedbe seminarskih tema koje su prema Godišnjem programu 2020. bile predviđene za razdoblje ožujak - svibanj 2020., a zbog COVID19 okolnosti su odgođene. Isto tako, razmotriti će se i način izvedbe seminara u razdoblju lipanj-srpanj 2020. S obzirom na neizvjesnost trajanja i tijek COVID19 okolnosti te posljedična višekratna odgađanja najavljenih seminara, sjedne strane, te obveze angažiranih predavača i zainteresiranih ovlaštenih revizora, s druge strane, Komora planira nastaviti s organizacijom i izvedbom seminarskih tema u formi internetskih seminara.

O svim promjenama u odnosu na Godišnji program 2020., odnosno o novom rasporedu izvođenja seminarskh tema u razdoblju svibanj-srpanj 2020., Komora će pravodobno obavijestiti ovlaštene revizore i nadležno Ministarstvo financija.

____________________________________________________

Zagreb, 22. travnja 2020.

U uvjetima primjene mjera socijalnog distanciranja zbog pandemije COVID19, a sukladno suglasnosti Ministarstva financija, izvedba određenih seminarskih tema iz Godišnjeg programa Komore za 2020., biti će u formi internet seminara (webinar). Webinari će se izvoditi interaktivno u realnom vremenu, korištenjem aplikacije Microsoft Teams.

Za potrebe upoznavanja načina prijave, povezivanja i sudjelovanja webinarima, dajemo praktičnu uputu, koja će se, ovisno o potrebi, dopunjavati pojašnjenjima. Probno aktiviranje webinara provesti ćemo tijekom utorka 28.4.2020., sa svim prijavljenima koji će biti dostupni u dogovoreno vrijeme.

______________________________________________________

Zagreb, 20. travnja 2020.

Uvažavajući odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o produljenju primjene mjera socijalnog distanciranja do 4. svibnja 2020., izvedbe seminara u razdoblju od 20.4.2020. do 4.5.2020., prema rasporedu po gradovima kako je predviđeno Godišnjim programom 2020., do daljnjega su odgođene.

______________________________________________________

Zagreb, 31. ožujka 2020.

Vezano za objavu Komore od 16.3.2020. i aktualnu mjeru Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19.3.2020., o socijalnom distanciranju u trajanju od 30 dana, izvedbe seminara u organizaciji Komore koje su Godišnjim programom 2020. predviđene u razdoblju od 1. do 19.4.2020., do daljnjega su odgođene.

______________________________________________________

Zagreb, 16. ožujka 2020.

Na sjednici Upravnog vijeća Komore održane 16. ožujka 2020., donesene su sljedeće odluke:

1. odgađaju se seminari u organizaciji Komore s predviđenim izvedbama u razdoblju od 16. do 31. ožujka 2020.

2. za seminare s predviđenim izvedbama od 1. travnja 2020., dati će se obavijesti o održavanju ili odgodi, ovisno o preporukama nadležnog državnog tijela u vezi epidemiološke situacije.

______________________________________________________

Zagreb, 16. siječnja 2020.

Izvedbe seminara na temu Revizija i uvid u godišnje financijske izvještaje neprofitnih organizacija, u Zagrebu 20.1.2020., Osijeku 23.1.2020., Rijeci 27.1.2020. i Splitu 30.1.2020. odgađaju se zbog organizacijskih razloga. Novi datumi izvedbe ovog seminara biti će pravodobno objavljen nakon usuglašavanja s predavačem.

______________________________________________________

Zagreb, 14. siječnja 2020.

Komora je 13. siječnja 2020. zaprimila prethodnu suglasnost Ministarstva financija na Godišnji plan i program aktivnosti stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora u organizaciji Hrvatske revizorske komore za 2020. godinu.

Komora, kao organizator aktivnosti stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora, objavljuje:

1. Godišnji plan i program aktivnosti stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora u organizaciji Hrvatske revizorske komore za 2020. godinu

2. Prethodna suglasnost Ministarstva financija

Za potrebe izbora i prijave određenom seminaru daje se pregled datuma održavanja seminara po gradovima u 2020. godini:

Program SSU 2020_tc III_rekapitulacija_web